JOHAN KAART PRIJS VOOR BRIGITTE KAANDORP

Brigitte Kaandorp

Brigitte Kaandorp heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De cabaretière, die ook wel 'de koningin van het cabaret’ wordt genoemd, krijgt deze prestigieuze theaterprijs mede dankzij haar huidige liedjesprogramma Gedeelte smart met Jenny Arean uitgereikt op maandag 4 juli in DeLaMar.

Brigitte Kaandorp brak in 1983 door, toen ze zowel de jury- als publieksprijs won tijdens cabaretfestival Cameretten. Sindsdien heeft ze talloze voorstellingen gemaakt, waar populaire liedjes als Ik heb een heel zwaar leven, Koeien en Annelies van der Pies uit voortkwamen. Recentelijk was de cabaretière nog te zien in een viral video van tv-programma Even tot hier, waarin ze samen met Herman Finkers een duet vertolkte over Amber Heard en Johnny Depp. Momenteel speelt Kaandorp samen met Jenny Arean het liedjesprogramma Gedeelde smart.

De jury van de Johan Kaart Prijs roemt Brigitte Kaandorps eigen, toegankelijke stijl en het onberispelijke gevoel voor timing. “Ze is scherp en er zijn maar weinig artiesten die je zo hard, vanuit je tenen, aan het lachen kunnen maken. Wat Brigitte Kaandorp doet, lijkt zo op het eerste gezicht misschien eenvoudig, maar er gaat een gigantisch vakmanschap achter schuil”, aldus het juryrapport. De uitreiking van de Johan Kaart Prijs is op maandag 4 juli in het Amsterdamse theater DeLaMar en zal worden omlijst door optredens van artiesten die een belangrijke rol in het leven van Brigitte Kaandorp hebben gespeeld.

Foto: Patricia Steur