Steef de Jong wint de Johan Kaart Prijs

De Johan Kaart Prijs gaat dit jaar naar theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar Steef de Jong. De Jong, die bekendstaat om zijn grote liefde voor operette, krijgt deze prestigieuze theaterprijs mede dankzij zijn veelgeprezen voorstellingen De Dappere Soldaat, Operetta Land en Steefs O. Show. De Johan Kaart Prijs wordt op maandag 10 juli uitgereikt in het Amsterdamse theater DeLaMar en zal worden omlijst door optredens van artiesten die een belangrijke rol in het leven van De Jong hebben gespeeld.

Steef de Jong richtte in 2014 samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op, waar hij op basis van zijn liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette de solovoorstellingen Groots en meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel maakte. Dit drieluik werd opgevolgd door onder andere De Modern Art Revue met Alex Klaasen, Orfeo en Sisy boy. Recentelijk maakte De Jong de overstap naar de grote zaal met de voorstellingen Operetta Land en Steefs O. Show, die beide konden rekenen op lovende recensies en uitverkochte zalen. Naast schrijven, acteren en zingen, is De Jong mede dankzij zijn opleiding tot beeldend kunstenaar ook een begenadigd decormaker. Zijn voorstellingen worden omlijst door zelfgemaakte kartonnen decors, die op ingenieuze wijze telkens het publiek weten te verrassen.

Nadat hij eerder prijzen als de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth en de Mary Dresselhuys Prijs in de wacht sleepte, wordt De Jong nu de Johan Kaart Prijs toegekend. De jury van deze toneelprijs is van mening dat De Jong de afgelopen jaren met een enorme gedrevenheid, muzikaliteit en een ongeëvenaarde creativiteit een volstrekt eigen theatervorm heeft ontwikkeld en op originele wijze de operette weer aantrekkelijk en voor een breed publiek toegankelijk heeft gemaakt.

“Hij is als maker authentiek, maar verliest in zijn eigenzinnigheid nooit de kwaliteit uit het oog. Met voorstellingen als Operetta Land en Steefs O. Show zette hij een eerste stap naar de grote zalen, waardoor hij de mogelijkheid krijgt om een nog groter publiek aan zich te binden. Een belangrijke nieuwe ontwikkeling in zijn carrière die juist nu de Johan Kaart Prijs verdient”, zo luidt het juryrapport.

Foto: Tim Stet